Övertolkning
Han ämnade ge dem skäppan full, och med “Glass Onion”, realiserade han en sång som medvetet var fylld av villospår, obskyra bilder och meningslösa anspelningar till tidigare verk. Fullt medveten om kraften i The Beatles egen mytologi, tog han i från tårna och drämde till med den tunga symboliken i sina tidigare verk. Det var som om han sa, – ”Fan ta dem som övertolkar mitt arbete, här ska ni få något att jaga era egna svansar med”. I övrigt kännetecknas låten av välarrangerade stråkar, de bästa på någon Beatles-inspelning, menar många. Stämningen som sätts av stråksektionen på “Glass Onion” innehåller dramatik. Sedan är antydningarna till tidigare låtar en genial fälla, för vem kunde hålla sig från att spekulera i frågor som rörde The Beatles. På något sätt lyckas Lennon med sitt stunt, samtidigt som han låter som den coolaste jäveln på planeten.
Nr #78 The Word Lennon/McCartney Rubber Soul 1965
Nr #77 Birthday Lennon/McCartney The White Album 1968
Nr #74 – Nr #50
Nr #74 Wait McCartney Rubber Soul 1965
Nr #73 I Want To Tell You Harrison Revolver 1966
Nr #71 Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Nr #71 Sgt Pepper’s Lonely Hearts… McCartney Sgt Pepper’s 1967
Den 4 juni 1967 gick Paul och George för att se Jimi Hendrix på Saville Theatre i London. Paret blev mycket förvånade när Hendrix intog scenen och drog en felfri tolkning av titelspåret från “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, trots att albumet bara hade släppts tre dagar tidigare. Jag såg Jimi några veckor senare, och när ridån gick upp och han drog han samma felfria nummer, gjorde jag den versionen till den rätta på plattans titellåt. Det förefaller som om låten – skrevs som ett försök, att distansera The Beatles från sin egen legend och producera det nya albumet i skuggan av bilden på ett imaginärt lokalt brassband.
Nr #70 Fool On The Hill McCartney Magical Mystery Tour 1967
Nr #68 You’re Going To Lose That Girl Lennon/McCartney Help 1965
Nr #67 Martha My Dear McCartney The White Album 1968
Nr #66 The Long And Winding Road McCartney Let It Be 1970
Nr #65 Yellow Submarine McCartney Revolver 1966
Nr #64 Mother Nature’s Son McCartney The White Album 1968
Nr #63 Savoy Truffle Harrison The White Album 1968
Nr #62 Love You To Harrison Revolver 1966
Nr #61 I Feel Fine Lennon Singel A-sida 1964
Nr #56 Don’t Let Me Down Lennon Singel B-sida 1969
Nr #58 I Should Have Known Better Lennon A Hard Day’s Night 1964
Nr #53 Because Lennon Abbey Road 1969
Nr #52 Eight Days A Week Lennon/McCartney Beatles For Sale 1964
Nr #51 With A Little Help From My Friends
Nr #51 With A Little Help From My… Lennon/McCartney Sgt Pepper’s 1967
“What would you think if I sang out of tune?”, (Vad skulle du tro om jag skulle sjunga falskt?” – min not.), löd den ursprungliga texten, “Skulle du kasta mogna tomater på mig, då?”. Ringo, som sjöng låten, fruktade för sin nya kostym, vägrade att sjunga raden och lät ändra den. Låten är charmig så mycket för dess komiska ärlighet, självutlämnande stil, som dess svävande melodi. Förvisso; originallåten äger alla de hävdade kvaliteterna, men den maffigaste versionen, står tveklöst Joe Cocker, för. Han gjorde låten till sin och utvecklade konceptet till en hel föreställning.
Nr #50 Day Tripper Lennon/McCartney Singel B-sida 1965
Nr #49 – Nr #25
Nr #49 You’ve Got To Hide Your Love… Lennon Help 1965
Nr #48 Julia Lennon The White Album 1968
Nr #47 She’s Leaving Home McCartney Sgt Pepper’s 1967
Nr #46 Long, Long, Long Harrison The White Album 1968
Nr #45 Can’t Buy Me Love Lennon/McCartney A Hard Day’s Night 1964
Nr #42 Two Of Us McCartney Let It Be 1970
Nr #40 Rain Lennon Singel B-sida 1966
Nr #37 Dear Prudence Lennon The White Album 1968
Nr #36 Get Back McCartney Let It Bee 1970
Nr #35 Michelle Lennon/McCartney Rubber Soul 1965
Nr #34 I Saw Her Standing There Lennon/McCartney Please, Please me 1963
Nr #33 All My Loving McCartney With The Beatles 1963
Nr #31 She Loves You Lennon/McCartney Singel A-sida 1963
Nr #30 And Your Bird Can Sing Lennon Revolver 1966
Nr #29 Penny Lane
Nr #29 Penny Lane McCartney Singel B-sida 1967
Frisören som “taking photographs of every head he’s had the pleasure to know”, var en verklig person – en kille vid namn Bioletti. Det fanns verkligen en bank på hörnet, även om Paul hittade på bankiren. Det fanns en brandstation och en vallmoförsäljning varje år på minnesdagen. Kärnorna i “Penny Lane”, var verkliga, och Pauls svar på, “Strawberry Fields Forever”, Johns egen kosmiska färd ner genom minnets allé. Allt var bekvämt beläget på gatan där Paul skulle möta John för att ta en buss in till stan. Ursprungligen släppt som baksidan till “Strawberry Fields Forever”, förvandlade den en vanlig gata, Penny Lane, i ett vanligt Liverpool-kvarter till ett välbesökt turistmål. Mängder med gatuskyltar på Penny Lane stals och ersattes till en början, men kommunen tvingades, till slut måla gatunamnet direkt på byggnaderna. Penny Lane är för mig den där klatschiga Beatleslåten som skriker ut sin positivism, det var likväl Londons Carnaby Street anda, med sin häftiga fashion, men andra sidan på skivan var min favorit.
Nr #27 Elenor Rigby
Nr #27 Elenor Rigby McCartney Revolver 1966
Jag gillade aldrig ”Elenor Rigby”, det är ett hemskt och tragiskt människoöde, Paul penslar fram, en bild, vilket lite återkommer i låten ”She’s Leaving Home” från ”Sgt Pepper”. Rigby har levt ett så pass undanskymt liv, att när hon går bort försvinner hon, som om hon aldrig ens existerat. Visste ni förresten, att Elenor Rigby var den första inspelade låten i Beatles samlade verk som ingen i bandet spelade något instrument på – all musik framfördes av en stråksektion. Bakgrunden till låten var, att på kyrkogården till St Peter’s Church i Woolton, där Paul och John brukade sola under sina dagar före berömmelsen, stod en gravsten som markerade den sista viloplatsen för en viss Eleanor Rigby, en piga som hade dött vid 44 års ålder 1939. En bit bort fanns en annan sten för en man heter McKenzie. Om Dessa namn var undangömda i Pauls undermedvetna när han satt vid sitt piano och skrev “Eleanor Rigby” är en ren gissning – låten, som markerade deras utveckling mot att bli ett experimentellt, studiobaserat band, handlade ursprungligen om Miss Daisy Hawkins och prästen hette Father McCartney. Eleanors tragiska historia var första gången som en stark skildring av ensamhet, depression och död hade fått ett så stort genomslag på listorna.
Nr #25 We Can Work It Out McCartney Singel A-sida 1965
Nr #24 – Nr #03
Nr #24 All You Need Is Love
Nr #24 All You Need Is Love Lennon Singel A-sida 1967
Lennons handskrivna text till “All You Need Is Love” såldes för 1,25 miljoner dollar 2005, ca 13,5 miljoner kr. Det känns lite vemodigt, dels, då det är en artefakt för museer, dels då det event, projektet All You Need Is Love byggde på var en världsomspännande TV-utsändning. Det var stort, riktigt stort. Om The Beatles någonsin skulle kunna förändra världen så var det här deras chans. När BBC ombad Lennon att representera Storbritannien i den första direktsända internationella satellituppkopplingen någonsin i TV-programmet Our World inför en publik på 400 milj. människor över hela världen, valde John att skriva ett otvetydigt meddelande som kunde förstås av alla som lyssnade. “All You Need Is Love” – sägs sammanfatta flower-power-eran, vilket också trots alla år, likväl känns lite vemodigt. Lennon hade fullständigt rätt, problemet är att världen inte har fattat, att “All You Need Is Love“!
Nr #23 Twist And Shout Medley/Berns Please, Please me 1963
Nr #22 Yesterday McCartney Help 1965
Nr #19 A Hard Day’s Night Lennon A Hard Day’s Night 1964
Nr #18 For No One McCartney Revolver 1966
Nr #17 Paperback Writer McCartney Singel A-sida 1966
Nr #16 Ticket To Ride Lennon Help 1965
Nr #15 Abbey Road Medley Lennon/McCartney Abbey Road 1969
Nr #14 Something Harrison Abbey Road 1969
Nr #13 Let It Bee McCartney Let It Bee 1970
Nr #12 In My Life
Nr #12 In My Life Lennon Rubber Soul 1965
Denna låt skulle varit med mina förstaval, men jag hade bestämt mig för 25 favoriter. Förresten, visste ni att denna låt spelades på Curt Cobains begravning. En låt som John kallade sin “första riktigt stora”, “In My Life” har intagit en speciell plats i Beatles-katalogen tack vare sin glittrande atmosfär av nostalgi. John tog sin utgångspunkt i en bussresa från sitt hus på 251 Menlove Avenue till Liverpool och fortsatte med att minnas ”friends I still can recall/Some are dead and some are living”, en replik han senare skulle bekräfta hänvisade till sin före detta bandkamrat Stuart Sutcliffe.
Nr #11 Hey Bulldog Lennon Yellow Submarine 1969
Nr #10 Hey Jude McCartney Singel A-sida 1968
Nr #09 I Am The Walrus
Nr #09 I Am The Walrus Lennon Magical Mystery Tour 1966
Magical Mystery Tour fastnade inte på mig som annan Beatlesmusik, fast ”I Am The Walrus”, borde ha platsat bland favoriterna för det är ett rejält utflippad kollage av surrealistiska, störande psykedeliska bilder, med ”semolina pilchard climbing up the Eiffel Tower”, (“Pilchards mannagryn, vilka klättrar upp för Eiffeltornet”- min not.) och “yellow matter custard dripping from a dead dog’s eye”, (“custardsås av gul substans som droppar från en död hunds öga” – min not.). Influerad av Alice i Underlandet, en stor låda LSD och ljudet av en förbipasserande polissiren, ansågs den vara en outré curio, utformad för att förvirra och uppröra intellektuella som 1967 hade börjat plockade isär och montera ner Beatles-låtar för att avslöja dolda eller inre meningar, hitta meddelanden med kryptiskt innehåll.
Slaktad lyrik
Eller ja, vad nu intellektuella förväntar sig ska komma ur slaktad lyrik, man skriver en essä eller uppsats om. Lennon visste vad han ville… och hur han skulle gå till väga för att skapa maximal förvirring, osäkerhet och tvivel. Han ämnade utnyttja kraften i Beatles egen mytologi, för att, s.a.s. lura antagonisterna ut i öknen, för att de aldrig skulle hitta hem igen, eller få dem att skriva något helt galet osannolikt om gruppen, så Lennon kunde hävda; – ”Expert textpert… don’t you think the joker laughs at you?”. Låten är full av attityd, provokativa vändningar, och sprider så mycket info, att det blir en omöjlighet, att få ihop materialet till någon vettig och begriplig kontext. Det, vilket låter som en vansinnig rabblande barnramsa. De svävande vassa stråkarna och de galna rösterna som flyger runt i högtalarna, och kommer från en BBC-radiopjäs av Kung Lear, som John lyssnade på när han arbetade med låten.
Satanisk Mix
Alla dessa källor blandas till en sataniska mix, av pur osäkerhet, vilket skapar ett synnerligen abstrakt, men ack så coolt musikaliskt landskap, om man skippar, att börja gräva efter sådant, som inte finns. Några år senare upprepade han i låten, ”Glass Onion”, tricket att använda Beatles egen mytologi, nu ännu kraftigare, för att förvirra långnosarna. Men han gör det så mycket skickligare, mer förtäckt och mycket svårare att avslöja som fake. Men jag tror, att ”I Am The Walrus”, är tillräckligt effektiv, med tanke på de galna rösterna som flyger runt i högtalarna, vilket är ett mästardrag, genialt då personer med rätt läggning sannolikt kan läsa in precis hur mycket som helst av Kung Lears och hovets slumpmässiga uppdykande, snabba passage och ut för att vända i periferin och tillbaka in. Det är lugnt, jag fattar principen men va fan, är coo-coo-ca-tjoob?
Nr #07 Across The Universe Lennon Let it be 1970
Nr #05 Blackbird McCartney White Album 1968
Nr #04 Here Comes The Sun Harrison Abbey Road 1969
Nr #03 I Wanna Hold Your hand Lennon/McCartney Singel A-sida 1963
Tack!
Det finns verkligen så mycket mer, att dels berätta om the Beatles, dels om deras låtar, men jag ger mig med detta. Tack, för att du tog dig tid att läsa vad jag skrivit.
Lämna ett svar