Magnolian
kunde jag bara inte undgå att fota och använda till frontbilden, då det är första gången på över tio år den blommar så rikligt, på bladlösa grenar i april. Vanligtvis knoppar Magnolian ofta i denna månad, men nattfrosten har de senaste åren skjutit upp blomningen till maj och då på grenar med fullt utvecklade blad, vilket bidrar till färre blommor. En tvådimensionell bild gör inte Magnolian någon större rättvisa, då den i verkligheten äger volym och djup. Det kan visserligen verka lite nördigt, att ägna sig åt trädgårdsskötsel, men vi planterade Magnolian för att synas från köksfönstret och när morgonsolen bryter fram är det en strålande vacker syn, vilken möter våra sömndruckna ögon, medan kaffevattnet värmer på och frukost dukas fram. Medan svärfar och Svenska Akademins ständige sekreterare, Sture Ahlén levde hade vi som tradition, att tillsammans med grannparet Ahlén, med ett glas bubbel, utbringa en skål för, och hälsa våren välkommen, under deras praktfulla Magnolia i slutet av april eller i början på maj. En fin, sammanhållande och glädjespirande tradition, vilken dog ut med de gamle, och som vi saknar. Nu fick vi njuta några dagar, av vår Magnolian, för idag ser den ut som på högra halvan av bilden. Vilket blir en bra analogi till ämnet för dagen – begreppet;
Rättsröta
Ett samhälle som baserats på rättsstatens principer blommar som den vänstra halvan av magnoliabilden och som på den högra halvan, när den synnerligen otrevliga företeelsen; RÄTTSRÖTAN, vilken är ett bra mycket allvarligare systemhot än vad buset och brottslighet någonsin kan utvecklas till, smyger in. Det läget motsvarar den, då kriminella tagit sig in i systemet och kan bryta upp det inifrån. Begreppet myntades 1950 av Wilhelm Moberg efter en rad juridiska skandaler och missförvaltning av rättvisan, som ex.vis Kejne-, Haijby-, Unman- och Lundquistaffärerna. Tidigare var justitiemord, det gängse begreppet, vilket användes med ungefär samma betydelse, fast justitiemordet begicks i och med en felaktig dom, medan rättsrötan framförallt var avsedd att undgå, att fall och mål överhuvud skulle hamna i domstol, samt beskrev likväl extrem och uppenbar bias vid domstolars handläggning och dömande. En kämpe och frontfigur i denna kontext var Wilhelm Moberg, (om någon läst mina tidigare inlägg framgår det säkert att Moberg hör till de influenser, vilka avgjort format mitt tankesätt och värderingar och gör så, fortfarande). Meniallafall. Efter den skur av skandaler, vilka drabbade Sverige på 1940- och 1950-talen, verkar rättsrötan, därefter bara existerat som påväxt, bortsett från IB-affären, steriliseringarna av romer och funktionshindrade, vanvården, Ersättningsnämnden, snippan-farsen och Karl Hedin-målet, där vanvården och Quickfallet hör till paradexemplen och den präktigaste rättsrötan.
Transparency
Internationals, lista över korruptionen i världens länder visar att Sverige sjunkit de senaste tio åren från topplacering, d.v.s. de länder, vars befolkningar upplever minst korruption. Det skvallrar om att påväxten satt sig, växer snabbt och utgör en uppenbar fara, samt att vad jag antog var en mer eller mindre isolerad företeelse, vilken råkat drabba oss, i verkligheten är ett veritabelt konstitutionellt kaos. Vars spår går att följa genom Cyberspace, Häng med!
Anita B, född 1937, utbildad Leg. Sjuksköterska, blev på 1980-talet utsatt för brott, men av okänd anledning inte fått rätt mot staten i sina yrkanden om skälig kompensation. Vid hennes sista rop på rättvisa, 2020, då den stackars kvinnan var 83 år, visar att hon, gissningsvis dog utan upprättelse. En rättsstat beter sig inte på ett sådant ovärdigt sätt, inte mot gamla, utan tar istället resolut tag och hand om frågan, utreder och kompenserar eventuella rättsförluster, varpå det är slutsnackat och man kan gå vidare, inte kila vidare!
1990-talet
På 1990-talet, blev rättsrötan besvärande påtaglig genom, bl.a. Joy Rahman och da Costa-fallet, och inte mindre under 2000-talets fortsättning av samma rättsröta, vilken förvägrade de bägge oskyldiga läkarna; Thomas Allgén och Teet Härm ett normalt liv. Och rättsrötan fortsatte att växa… och växa, och;
Göthe Knutson (M), 1993-01-26, Motion 1992/93:T414, rubricerad ”Parkeringsbolagen och rättsstaten”. Motionären, ville återta den indirekta maktutövning privata parkeringsbolag, får genom befogenhet att utfärda, kontrollavgift, vilken vi alltid kallat parkeringsböter. Reaktionerna från medborgarna hade varit starka, inte minst för att lagen tillämpades mekaniskt, d.v.s. det finns inget sätt, inga skäl eller ens chans, att mildra eller undkomma en fullständigt oproportionerlig bestraffning. Riksdagsledamoten kallade sin egen och Riksdagens lagstiftning för rättsröta.
Vem minns inte Osmo Vallo? 1995-05-30, avled efter ett polisingripande, varpå följde en osannolik mörkningskampanj från myndigheternas sida, baserad på pur rättsröta.
2000-talet
På 2000-talet utspelade sig vad, som kanske är Sveriges största rättsröta; Fallet Quick, där inte bara rättsrötan i sig var skadlig, den bidrog till att undandra rättvisan att lagföra de riktiga mördarna, mellan 8 och 30 stycken, enligt vissa bedömare. Rötan bidrog till omfattande mörkläggning av info, vi hade alla berättigade skäl att känna till och korrumperade sex inflytelserika officiella makthavare. Det är inte rimligt, om än dessa personer äger rätt till sin åsikter.
Fråga av Ewa Larsson (MP), 2002-09-06, till JM Thomas Bodström om lagstiftningen om våldtäkt; – ”Den samlade bedömningen av senaste årets domar, eller icke-domar, som blivit resultatet efter anmälda genomförda våldtäkter, utgör inte bara en skrämmande läsning, utan visar på grov rättsröta. När medierna granskat och kritiserat domarna i varje enskilt fall har allmänhetens förtvivlan och dom över den rättsliga släpphäntheten varit hård”.
Johanne Hildebrandt, 2005-07-30 i Aftonbladet; – ”Inte undra på att det talas mycket om rättsröta. Kanske är det istället helt enkelt så att rättssamhället går i otakt med merparten av landets befolkning. Att gemene man har en större känsla för rättvisa och högre moral än de som ska skipa den”.
Rosemari Södergren, 2009-04-26, i kulturbloggen.com om PirateBay-fallet, med rubriken; – ”Jäv är jäv och rättsröta är rättsröta”.
Björn Thomasson , 2009-05-09, på thomassondesign.com, vilken i en artikel gick till hårt angrepp på tillståndsprocessen för att använda FRA, som rättsosäker och tveksamt laglig, då de drabbade inte får veta vad de anklagas för och vad det nu än blir går det beslutet inte att överklaga.
Röster ur folkdjupet på ifokus.se. 2009-04-29. Efter en beskrivning av misstänkt missförvaltning, av polisen konstaterar Freke; – ”Så det påvisar endast vilken rättsröta som genomsyrar landet”.
2010-talet
En, Anders Fors, 2010-03-08, på Antikdeckaren – Pontus Silfverstolpe, har sedan, åtminstone det datumet, forskat i, och utrett; Anna-Stina Genteles ryska antikviteter, vilket gäller stöld av antikviteter för över 60 miljoner, tydligen med proveniens i den ryska Storfurstinnan Maria Pavlovnas Ryssland. Om endast hälften av vad Fors gör gällande är med sanningen överensstämmande, snackar vi fett korruption, på många plan. Som ett nätverk av inflytelserika, av antikviteter intresserade makthavare och andra med kosing, vilka kretsar kring Bukowskis, och andra auktionshus, auktionerna och objekten. Det är inte chickenshit, inte. Meniallafall. Jag ser mönstret av ett upplägg där en grupp befriar en äldre dam på hennes lösöre, får inget ont anande bulvaner, att lämna in det stulna objekten till ett auktionshus, (Bukowski, 😉), stöldgodset går under klubban, och simsalabim har den juridiska äganderätten övergått från den bestulna, men rättmätiga ägaren, till en ny. Märkligt att det funkar, då hälerilagen ändrades eller godtrosförvärv upphörde att gälla som rekvisit på 1970- eller 1980-talen.
Björn Rosengren, Advokat, 2010-07-12, om rättsrötan i Regeringsrätten numer Högsta Förvaltningsdomstolen, (HFD);
– ”Jag anklagar Regeringsrätten för brott mot de mänskliga rättigheterna.
Jag anklagar Regeringsrätten för politrukverksamhet.
Jag anklagar Regeringsrätten för lagstridig vägran av den enskildes rätt till rättsprövning.
För att få bukt med rättsrötan i Regeringsrätten har enskilda personer av rättshygieniska skäl nu väckt talan mot Sverige i Europadomstolen. Att detta är nödvändigt är en skam för Regeringsrätten och tyvärr även för Sverige”. Det är starkt för att komma från en svensk advokat – eller hur?
Vad Alexandersson, 2010-11-17, ville ha sagt, var att; ”vi inte kan lita på staten, dess befattningshavare och förtroendemän. Att vi alltid måste försvara rättsstaten, alla medborgares lika rättigheter och rätten till vårt privatliv. Historien visar att dessa värden inte är så ohotade som många kanske vill tro”.
Eric Erfors, 2011-01-12, i Expressen under rubriken; – ”Varning för Asks rättsröta”, jämför journalisten JM Beatrice Asks nedmontering av besvärsrätten med rättsröta, vilket det förvisso är, men det var sossen Laila Freivalds, vilken inledde urholkningen av denna urgamla rätt, att försvara sig och få sin sak belyst av flera, alltmer lagfarna sakkunniga. Besvärsrätten är sålunda idag, till den grad urholkad, att vad som återstår är ett tomt ekande hål. En bongotrumma eller bensinfat att spela på.
Anders Lindberg, 2011-04-09, i Aftonbladet, under rubriken ”Rättsröta i Göteborg”, vilket rörde ett olagligt gripande av fyra män; – ”I åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen redogör han för de fel polisen begått. Vart och ett för sig motiverar inte åtal. Ord står dessutom mot ord. Men summan av alla fel blev ett fruktansvärt rättsövergrepp på fyra män och deras familjer. Att inte utreda detta är rättsröta när den är som värst. Att låtsas som att ingen är ansvarig duger inte. Poliser har rätt att göra fel. Åklagare också. Med de står inte över lagen…”
Anders Lindberg, 2012-04-29, i Aftonbladet, under rubriken ”Dags granska kriget mot terrorn”, talar om att; – ”Elva år senare kan vi konstatera att “kriget mot terrorn” har gett oss bland annat ett krig som aldrig verkar ta slut i Afghanistan, en omfattande rättsröta med udden mot muslimer och en integritetskränkande FRA-lag”.
SVT Nyheter, 2012-11-28, på SVT Nyheter, under rubriken – ”Kommission om polismetoder krävs”, upplyses vi om att statsåklagare Nils-Eric Schultz och advokat Peter Althin, i en skrivelse till justitiekanslern (JK) ber att denne ska verka för en oberoende kommission som ska granska polisens användning av infiltratörer, informatörer och olaglig brottsprovokation.
Olle Ljungbeck, 2013-01-02, i Arbetarbladet, under rubriken; ”Rättsröta”, beskriver hur makteliten skyddar varandra, nästan oaktat vad de gör ända upp i Riksdagen.
Academic Rights Watch, 2013-11-10, på academicrightswatch.se, under rubriken; – “Rättsröta hos Justitiekanslern:”, och leder i bevis att det de facto handlar om rättsröta.
Journalisten Emanuel Karlsten efter att, 2014-11-05 ha läst Råstams bok om Quickfallet, utropade; – ”Vilken rättsröta!”
Gull-Britt Söderström, 2015-12-03, på Berghs Blogg, under rubriken; – ”Är Sverige en bananrepublik?”, diskuterar författarinnan myndigheternas, bristande kompetens, vilja, och rättsröta i generella termer.
Jens Stilhoff Sörensen, docent och lektor, 2017-10-03, i GP; Varför har vi sådan röta i våra myndigheter? I bakgrunden ligger en politisk kris där kontakten med medborgare och väljare alltmer saknas…”, och orsaken är bl.a. att ”en hög tjänst som myndighetschef och generaldirektör inte tillsätts på meritokratisk grund utan politisk, efter partibok och kompisskap och ibland som ren belöning. Det är m.a.o. politrukstyre efter ren politruk- eller privilegie- rekrytering. Detta sker trots att det strider mot grundlagen som otvetydigt föreskriver meritrekrytering (RF 12:5). Vi har haft privilegierekrytering i Sverige förr, före 1809 år regeringsform. Då favoriserades adlig börd, i dag partitillhörighet”.
Mattias Svensson, 2018-09-21 recenserar under rubriken ”Kvävande rättsröta”, i Aftonbladet, boken om Macchiarini-skandalen. Svensson summerar; – ”Sedan rullas historien upp och Lindquist övertygar i alla fall mig om att det som skett och som fortfarande pågår kring Karolinska är en rättsröta på högsta nivå.
Robert, 2019-04-17, Robert Forsströms Blogg, under rubriken; – ”Tror många av poliserna, åklagarna och domarna att de står över lagen och har rätt att bryta mot den själva?”. skriver; – ”Mord. Justitiemord. Personer som felaktigt dömts till mycket långa fängelsestraff. Olaglig brottsprovokation. Förödande brister i hantering av vapen och narkotika hos polisen. Informatörer/infiltratörer som i vardagsspråk kallas tjallare eller golare och används av polisen går sina egna ärenden, begår brott och tjänar stora summor pengar men undgår åtal”. Jag kan bara instämma i att detta adderar upp till rättsröta!
2020-talet
Katerina Janouch, 2020-04-29, i sin egen blogg, Katarina Magasin, undrade; – ”Hur mycket rättsröta och sharia finns det egentligen i svenska domstolar?”.
Lars-Kristian Bergh, 2021-01-28, på Berghs Blogg, under rubriken; – ”rättsröta.JO”, skriver; – ”Polisen är skyldig till vapenbrott och jagar spökvapen istället för att stoppa de kriminella vapnen. Polisen struntar dessutom i att de själva beviljat flera hundra tillstånd (vapenlicenser) för helautomatiska pistoler. Trots att det är klart förbjudet i lag. Grovt vapenbrott. Men polisen anmäler inte sig själva…”
Fler röster ur folkdjupet; Stordrulen, 2022-10 -14, på utsidan.se/forum; – ”Rättsröta de lux och värdigt diktaturer och bananrepubliker att låsa in en ostraffad 70-åring i häkte en månad och visa upp honom i fångkläder utan att det inte ens fanns en död Varg. Tingsrättens uttalande talar rätt tydligt att Åklagaren bedriver tjänstemannaaktivism. Hoppas Karl Hedin får ett saftigt skadestånd som upprättelse för de rättsövergrepp han utsatts för”.
Lars Tjusberg, 2024-03-03, på lt.se, skrev under rubriken; – ”Rättsröta och dold agenda kring massiva höghusplaner”, om hur rättsrötan, likväl angripit förvaltningen, på kommunnivå, genom att avslöja Södertälje kommuns Janusansikte, där ett säger en sak, det andra gör därefter precis tvärtom!
Deniz Eryilmaz, oberoende skribent 2024-11-27, på ledarsidorna.se; – ”Vidare visar granskningen att förvaltningsdomstolarna enbart går på vad myndigheten kommit fram till. I de granskade fallen har förvaltningsdomstolarna låtit anonyma myndighetsbeslut utan lagstöd vinna framgång framför en begäran om att få ta del av myndigheternas handlingar. Systemet är med andra ord trasigt och mycket bristfälligt. Kontroll- och tillsynsmyndigheterna, det vill säga förvaltningsdomstolarna som ska kontrollera att myndigheter hanterat beslut på ett lagenligt sätt, Justitiekanslern samt Justitieombudsmannen inte bryr sig om hur myndigheter hanterar begäran om allmänna handlingar. Därför kan myndigheter fortsätta försvåra utlämnandet av allmänna handlingar.
Johan Westerholm 2025-03-09 – på ledarsidorna.se; – ”Justitiekanslern, som har att kontrollera att svenska myndigheter lever upp till lagar och regelverk menar i det svar på Karl Hedins fastställelsetalan att den svenska åklagarmyndigheten och polisen inte begått några fel när Hedin greps, häktades och sedan åtalades för grovt jaktbrott 2018. Trots att Hedin sedan friades från alla misstankar och att domstolarna ställde sig frågande varför åtal ens väckts”.
Advokat Magnus Ullman, skriver i fokus.se, under rubriken ”Lundin Oil-målet är ett totalhaveri för rättssystemet”, menar advokaten, – ”Den gigantiska Lundin-rättegången kostar skattebetalarna hundratals miljoner kronor. Men åtalet är så vagt och illa underbyggt att det aldrig borde ha väckts”. Visst, är det lätt att vara generös med andras pengar – eller?
Anders Lindberg, 2025-04-14, i Aftonbladet; – ”Jag börjar sakna ordet ’rättsröta’ i debatten”.
Den nu avgående statsåklagaren Thomas Forsberg kallar i ett porträtt i DN korruptionen samhällets osynliga fiende, som eroderar tilliten och rättvisan utan att någon märker det, förrän det är för sent.
Jösses!
Min odyssé i rättsrötans arkipelag, blev till en smått chockartad resa, eftersom jag formligen kunde vada i uppgifter och berättelser om rättsröta. P.g.a. deadline och omfånget kan jag omöjligen återge alla röster från min research, utan endast några representativa, där datum och rättsområde styrt exempelvalet. Jag hade lätt kunnat komplettera årsintervallet och fyllt i de luckorna, men jag såg rättsområdet som viktigare, och i min lista finns exempel på myndigheters rättsröta ända uppifrån JK och JO och hela vägen ner till kommunala nämnder på lokalnivå, samt inom alla möjliga rättsområden. Antalet fall av hävdad rättsröta, i kombo med den rika variation av lagar där rättsröta förekommer, visar med all önskvärd tydlighet att detta inte rör sig om olyckshändelser, utan handlar verkligen om ett lika systematiskt som urbota lagtrots på myndigheters och domstolars sida. Det är illa, riktigt illa!
Den Andra
sidan av saken, något vi uppenbarligen glömmer, är att rättsskipningen faktiskt, åtminstone delvis funkar som en korrekt rättsordning ska; Joy Rahman, satt visserligen oskyldigt dömd i åtta år, men fick, 10,5 miljoner spänn som korrekt kompensation. Det hedrar, oss, Sverige att staten inte knusslade, trixade eller lämnade ett skambud. Detta kontrasterar skarp mot oviljan att ersätta vanvårdens offer med 250 000,00 SEK och SD:s förslag om att ge återvändare 350 000,00 SEK, (max 600 000, per familj), istället för de 10 000,00 SEK, (max 30 000, per familj (?)), de nu får. Generellt och objektivt sett, blir det billigare, om staten avstår rättsrötan och agerar regelriktigt – direkt. Är det verkligen så jävla problematiskt att röra sig bort från en utomordentligt otillfredsställande och ohållbar situation? Vilka negativa effekter tror myndigheter och domstolar, ska uppstå av att följa lagen? Vad tror de ska hända? Avslutningsvis, Northvolt, bidde Nollvolt och kostade norrlänningarna och oss seriösa skattepengar, ett tapp på 5,8 miljarder från AP-fonderna, ytterligare en miljard i lönegarantier. När röken efter den smällen nu lägger sig, verkar, VD:n Peter Carlsson, vara den ende som inte blivit omkullslagen, då killen sålde av tre stora aktieposter på, sammanlagt nästan 200 miljoner, innan konkursen. De riktigt stora förlorarna är Skellefteå kommun, eller snarare kommuninnevånarna, vilka förutom miljardinvesteringar för Nollvolts skull, står med en saneringsnota för 10 000 ton miljöfarligt avfall, vilket motsvarar ca 571 lastbilar. Varifrån kommer den mängden avfall från en fabrik som ännu inte startat någon tillverkning, kommer ifrån, skulle jag gärna vilja veta.
Lämna ett svar