Besatt av boKstaven X
Dagens inlägg ska ägnas åt fd Twitter, numer X och dess nye ägare, Elon Musk, vilken verkar besatt av bokstaven X, då den ingår i nästan alla hans företag och en del barns namn. Denne Musk fick nyligen århundradets lönebonus på 50 miljarder dollar vilket motsvarar nästan 600 miljarder SEK. Musk sa inför köpet av Twitter att han ämnade stärka yttrandefriheten eller till och med göra sig till dess väktare. Vad han menade, var tydligtvis, att radera alla trollkonton och återupprätta bannade konton, som ex.vis Trumps. Debatten på Twitter blev naturligtvis omfattande och stundvis hetsig och fokuserades mer på, för och emot Musk som person, än på yttrandefrihet.
Jag tyckte Twitter var tråkigt värre. Kotterier och vulgaritet var högsta mode, vilket tillsammans med horder av elaka troll skapade en kontraproduktiv, trist och ointressant miljö. Under lång tid besökte jag inte heller plattformen, men med Musk och hans intentioner såg jag, ett verkligt intressant socialt experiment ta form och ämnade följa utvecklingen. Jag skapade ett nytt konto och loggade in. Visserligen tyckte jag att samtalstonen, så att säga, mycket förbättrats, men insåg strax, att X knappast kommer att fungera som en försvarare av yttrandefriheten. Varför? Yttrandefrihet eller våra övriga fri- och rättigheter, för den delen, kan inte paketeras och säljas som en vara, vilket var precis vad Musk gjorde. Ett inlägg på X under Musks vakt över yttrandefriheten blir till ett litet, litet bloss i den mörkaste av nätter. Men betalar du, X antal dollar, ja då, vips förvandlas natten till dag och andra kan genast se ditt bidrag till yttrandefriheten.
Liberal Marknadsekonomi
Självfallet är det så att Musk, först och främst är en affärsman och del av den liberala marknadsekonomin, vilken överhuvud inte tillkommit på demokratisk väg, inte heller funkar utifrån demokratiska värderingar. Dessutom är marknadsekonomin i USA, fullständigt renons på moral och i stor brist på etik, vilken ersatts av rejält skruvade uppfattningar hos företagsledningar om att maxvinster är hållbara och syftar till, att likväl berika kunderna, alltså oss (med pengar, eller vadå?). Dessvärre har den fria liberala marknadsekonomin, i allt väsentligt, endast blivit ännu en kapplöpning om pengar och inflytande för de rika och mäktiga. Vanligt folk, alltså vi, har knappast fått några av de fördelar infriade, den fria liberala marknadsekonomins förespråkare lovade oss. Det är, visserligen ganska komplicerat eftersom oavsett om den icke-existerande moralen ersätts med lagregleringar förblir marknaden ofri samt öppen för manipulationer och därmed systemhotande. Rent objektivt ser jag en sedan länge rådande uppfattning inom EU, om att den liberala marknadsekonomin skulle kunna undanröja nästan alla hinder och bygga en utopi har visat sig vara fundamentalt felaktig. Situationen är den absolut motsatta. Marknadsekonomin har blivit det största hotet mot och urholkar effektivt, allt vi jobbat och slitit för.
Dessvärre har marknadsekonomins bristande moral smittat av sig stort på dagens samhälle. Aldrig tidigare har vi vanligt folk blivit utsatt för så mycket fake som nu. Trump ansågs kunna bli en bra president i kraft av att han var en self-made affärsman. Falsk. Det har aldrig funnits en mindre lämpad person på det jobbet. Många kallar facebook och liknande plattformar för sociala medier. Falskt. De är i själva verket inte är några media alls, utan som bäst endast en affärsverksamhet, om än i hatfrämjande syfte, och otroligt lönsamma. Många anser att Google, Microsoft, Amazon och ett gäng andra varumärken är moderna och starka företag. Falskt. De har alla grundats med tveksamma metoder, gränsande till kriminella. Och vissa har gjort fullir till affärsidé, medan andra använder sig av bedrägliga system för att maximera sina vinster. Och likväl hävdar de helt fräckt, att deras affärersmetoder är korrekta och rättvisa.
Yttrandefriheten.
Eländet, som jag ser det startade med den lustige men inte så smarte presidenten Reagan, vilken drev på och gjorde den fria liberala marknadsekonomin till en verklighet på 1980-talet. Därifrån har det sedan skett en kontinuerlig och gigantisk överföring av ekonomiska resurser från oss vanligt folk, till de rika. Denna så kallade fria liberala marknadsekonomi har möjliggjort för marknadens aktörer att pressa oss likväl på våra sista slantar. Detta då president Clinton, på 1990-talet beslöt, att avreglera råvarumarknaden, det var inte speciellt smart, men stämde väl överens med hans omdöme. Naturligtvis upptäckte marknaden tids nog den ekonomiska potentialen i att monopolisera denna, för oss alla, viktiga marknad. Och som vanligt kokade allt prat om öppen konkurrens, massiv och snabb tillväxt och låga priser ner till simpla monopol, utan konkurrens, med nolltillväxt och svindyra varor.
Kommer Elon Musk i denna miljö, vilken undertrycker det fria ordet, att värna yttrandefriheten när människor börjar ifrågasätta honom och/eller hans bilar, raketer eller AI-projekt? Självklart inte, han kommer att stänga ner deras konton. Jag kan gilla att han släpper in Trump och andra populistiska lögnhalsar, då alla människor har rätt att låta sin röst höras, men dessa personer har inget, i vart fall inte några konstruktiva idéer och tankar att erbjuda mänskligheten. De kommer att fortsätta på den väg och metoder, som ledde dem till avstängda konton i det första rummet. Kommer Musk att stänga ner deras konton, tro? Det återstår att se och medan X sålunda är lite trevligare att besöka, ämnar jag knappast betala ens en spänn för att kunna utnyttja min yttrandefrihet. Jävla trams! Elon Musk är alltför amerikaniserad och involverad i business, vilken dåligt tål transparens för att han ska kunna bli en trovärdig väktare av det fria ordet. Därtill har han kraftigt gjort bort sig genom att föreslå, att nya val under FN:s överinseende skulle hållas på de tillfälligtvis ockuperade ukrainska områdena. Ett superkorkat förslag som fick Ukrainas ambassadör i USA att diplomatiskt be Elon Musk att ”Fucka off”.
Fascismens Comeback?
Som om inte detta räcker, rör han sig lätt och ledigt i den av fascismen inspirerade nya västerländska politiska verkligheten, där han träffat Italiens premiärminister och Argentinas smått galne president, Melei . Sannolikt kommer yttrandefriheten att hamna under press, i det fall nyfascismen ges tillträde till makten vilket Musk knappast är karl nog att motsätta sig. När vi ändå talar om trollen, hittade jag ett inlägg på Reddit, en dag gammalt, med den talande rubriken; ”Yttrandefrihetsabsolutisten Elon Musk tar bort tweets som avslöjar Ted Cruz insamlingsanteckningar”. Så mycket för det fria ordets väktare. Ted Cruz anteckningar om sina insamlingar måste anses vara av stort allmänt intresse, vilket det amerikanska folket har ett berättigat intresse av att bli informerad om. Jag är föga förvånad över att Musk gör sig till de rikas och mäktigas väktare, det var väl snarare förväntat. Det hjälper inte att Musk, förmodligen i grund och botten, menar väl, att hans ambition ligger till att skapa en god och fungerade värld. Men goda intentioner och stora ambitioner är knappast det samma som att saken är biff och allt är frid och fröjd.
Mest hindrar hans girighet honom från att förverkliga sina ambitioner, då han försöker klämma dollar ur tjänster han redan fått (bra) betalt för. Några dagar efter den ukrainske ambassadörens diplomatiska svar till Elon, krävde han att Pentagon skulle betala för att den ukrainska militären utan ersättning kunde använda hans Starlink-system. Han riktigt gnällde över att han blödde pengar tack vare sin generositet, men tog dock mycket bra betalt av de ukrainare som köpte hans Starlinks internettjänster. Killen är rätt spontan, vilket sätter honom ständigt i klistret, som när han lät en känd cannabisförespråkare intervjua honom i sin pod. Efter en stund tar värden fram en jättejoint och tänder den och Elon som påstår att han bara har rökat en gång tidigare, behandlar jointen som en cigarr. Dagen efter störtdök Teslas aktier 5%.
Det finns många exempel där hans infall direkt påverkat Teslas aktiekurs. Det kanske inte spelar någon större roll för Elon som stundtals är världens rikaste man, det vill säga, när han håller käft, så aktierna inte faller.
Elaka Tungor

vet att berätta hur och var Elon Musk bildade sig en uppfattning om och lärde sig entreprenörskap. Det var i Sydafrika där han är född och hemlisen hur man blir rik på business stavas; ”Billig arbetskraft”, vilket det finns mer än gott om i det landet. Det är därför inte ämnat att förvåna att Musk visar ett sådant trots mot våra fackföreningar och envetet håller fast vid sin policy. Där mister han hela sin aura av storhet, i det att han, dels inte vill dela sin förmögenhet med dem som skapat kosingen, dels för att han inte läst på om den svenska modellen, vilket man kan tycka är en självklarhet om han ska driva en gren av sitt företag här, i Sverige. Hade han nu varit en genuin entreprenör hade han läst på och funnit att den svenska modellen ”uppfanns”, på 1930-talet av sossarna, just i syfte att hålla lönerna nere. Den enda skillnaden mellan den svenska modellen och det amerikanska systemet ligger inte i lönerna, det rör sig istället om att vi mer fokuserar på framtida ekonomisk trygghet genom försäkringar, än på pengar i näven. De flesta försäkringar är dock inte obligatoriska, utan arbetsgivaren kan välja bort dem, vilket inte förefaller vara vanligt förekommande. Alltså är kostnaden för de frivilla försäkringarna inte avskräckande.
Musks tjurskallighet driver honom, i detta fallet, bara mot nya smällar, då han vägrar att lämna ut uppgifter om företagets ekonomi, vilket tvingar facket att gå till domstol för att få tillgång till uppgifterna. Trots detta påstår likväl Musk, att Teslas lönepolicy och avtal är lika bra som de svenska. Det tror inte jag och stöder mig på det faktum att samtliga så kallade techjättar, motarbetar anställda, vilka vill gå med i facket. Men de saknar laglig möjlighet att stoppa anslutningar dit. Facket har definitivt, i vart fall bättrat de anställdas löner och arbetsvillkor på Amazon, som tidigare beskrevs som slavarbete till slavlöner. En samlad bild av saken ger vid handen att Musk lätt kunnat undvika hela det komplex, med svårigheter Teslas kunder oförskylt fått hantera, samt övriga besvär och olägenheter, och, han nu måste förhålla sig till. Det har föresvävat mig att jag för skojs skull, för att se hur han reagerar, skulle kunna upplysa Elon om vad han missat, men om han är en sann entreprenör ska han tvivelsutan lösa att skaffa sig erforderlig kunskap själv – eller? Roligare att se om och hur han ämnar fixa avbräcket och de materiella frågorna.
Daily Research Plot.
Den obskyra sajten dailyresearchplot.com, vilka framställer sig som absoluta sanningssägare, fast deras faktacheck brister stort, försöker i ett inlägg pusha ett narrativ som orealistiskt tillskriver paret Elon Musk och Mark Zuckerberg, i det närmaste övermänskliga, gudalika egenskaper och höjer dem likväl till gudars skyar. Språket i artikeln är överdrivet bombastiskt och blir lite patetiskt som alla melodramer, men den är läsvärd, inte minst, som ett paradexempel på vad jag tidigare beskrev som fake. Därför har jag översatt artikeln i fråga och lagt till egna kommentarer. Var så goda.
”I den ständigt föränderliga teknikvärlden sticker två namn ut som pionjärer och visionärer som har omformat vårt sätt att leva och kommunicera. Elon Musk och Mark Zuckerberg, vår tids titaner, har fångat vår fantasi med sina banbrytande satsningar och obevekliga drivkraft för innovation. Följ med oss när vi fördjupar oss i deras berättelser och utforskar sammandrabbningen mellan dessa briljanta hjärnor.”
Vad gaggar artikelförfattaren om? Titaner? Vadå, banbrytande satsningar och obevekliga drivkraft för innovation? Vilken sammandrabbning och briljanta hjärnor? Kvalificerat trams!
”Elon Musk, entreprenören bakom Tesla, SpaceX och Neuralink, har blivit synonym med framtiden för hållbara transporter och rymdutforskning. Med sina djärva mål och orubbliga beslutsamhet har Musk revolutionerat elbilsindustrin och tänjt på gränserna för rymdresor. Hans vision om en värld som drivs av förnybar energi har inspirerat miljontals människor och drivit honom till framkanten av teknikindustrin.”
Jösses, som skribenten tar i, ända från tårna, måste artikeln vara ett beställningsjobb ingen kan väl vara så våldsamt imponerad av, egentligen ingenting märkvärdigt. Sanningen är den att Elon och hans bror skapade PayPal, sålde företaget och fick furstligt betalt. Med dessa pengar köpte Elon företag som redan fanns och vad gäller rymdprojekt, har NASA redan för länge sedan studerat och planerat resor till mars. NASA blev också tvungna att kliva in i Musks raketverksamhet för att lära honom lite grundläggande och avgörande säkerhetsarbete vid rymdfärder. Om än Musk hade rätt avseende elbilen, har han på senare tid fått ta emot mycket kritik för sina batterier och Teslans billiga tekniska lösningar. Musks ögonsten en van; ‘Cyberpunk’ Tesla Pickup Truck betraktas därtill som ett formidabelt fiasko. Vari miljövinsterna ligger när produktionen av bland annat batterier, för med sig en avsevärd miljöbelastning talas det inte om, så att påstå att Musk ligger i framkant av teknikindustrin är en ren bluff.
”På andra sidan ringen har vi Mark Zuckerberg, den visionära skaparen av Facebook, Instagram och WhatsApp. Zuckerbergs obevekliga strävan efter att koppla samman världen har omdefinierat sociala medier och förändrat vårt sätt att interagera och dela information. Hans plattformar har blivit en integrerad del av vårt dagliga liv och formar vårt sätt att kommunicera, upptäcka nytt innehåll och hålla kontakten med vänner och familj.”
Men snälla, den enda obevekliga strävan Zuckerberg någonsin haft var att koppla sig samman med brudarna i plugget. Därför skapade han facebook, men Instagram och WhatsApp köpte han. Det där med att han skulle ha ”omdefinierat” sociala medier är rent nys. Redan på Amiga-tiden interagerade jag och delade information, i allt väsentligt, på samma sätt som idag. Att sociala media, inte bara facebook, blivit en integrerad del av människors liv säger inget om dess kvalitét, utan mer om vanans makt och vårt behov av sociala kontakter. Dessa behov missbrukar Zuckerberg genom att låta spåra dig med bottar också om du loggat ut från plattformarna. Hur korrekt är det?
”Men utöver deras respektive prestationer sträcker sig konflikten mellan Musk och Zuckerberg till deras olika ideologier. Musk, med sitt orubbliga fokus på att utforska kosmos och lösa världens energikris, förespråkar en framtid som överskrider våra jordiska gränser. Zuckerbergs vision handlar däremot om att skapa en uppkopplad värld, där information flödar fritt och individer kan engagera sig och interagera sömlöst över gränserna.”
Nu gaggar författaren igen. Vilken konflikt? Vadå olika ideologier? De har väl en och samma, nämligen dollarn – eller? Som sagt, NASA överskred de jordiska gränserna för 50 år sedan och att lösa världens energikris med en nollsummespel verkar inte speciellt innovativt. Artikeln sista mening är bara för mycket. Alla åtgärder Zuckerberg vidtagit inom ramen för sina företag har varit ämnade hindra info från att flöda fritt innan betalning skett. Därutöver har han, så att säga, isolerat länder och regioner från varandra och vill bli ersatt för att låta människor interagera sömlöst över gränserna. Jag skyr Zuckerberg som pesten och rekommenderar alla facebook-användare att söka andra bättre alternativ, vilka inte med ett koppel bottar spårar allt du företar dig på nätet. Bottar som äter bandbredd du betalar för. Det är illa att den frihet internet såg ut att föra till oss vanligt folk har kapitaliserats och gjort nätet mycket mindre kul och hotar att helt översvä0mma oss med reklam och fake.

Är Elon Musk bipolär?
Elon Musk är en sammansatt personlighet som förefaller äga rätt inställning och framställer sig gärna som en unik person med mission att rädda världen och likväl som en vanlig kille, beroende på hans tillfälliga agenda. Men hans utspel och spontana infall motbevisar ständigt dessa uppfattningar. Jag vågar påstå att han tog rollen som det fria ordets väktare på fullaste allvar, men det är så typiskt för Musk att han därefter reagerar tvärtemot vad han själv slagit fast och bryter, i processen, mot sina egna villkor. Är killen bipolär eller vad fattas honom annars? en liten notis. Den 22:a juni publicerade nättidningen för bilar och förare, The Driver, ett inlägg som varnade Teslaägare tillika ägare av husdjur, för att Teslans klimatanläggning, vilken har tre lägen, varav ett heter ”Dog Mode” och håller vovvar och katter, med flera i en för dem behaglig temperatur, eller ja, ska göra, men på grund av en korrupt uppdatering av programvaran kan slumpmässigt flera obehagliga, för att inte skriva farliga problem uppstå, åtminstone för husdjuren.
Det allra senaste, i den eviga följetongen om Elon Musk, är att han denna veckan kuskat runt till olika evenemang och företag för att förklara och backa från sina uttalanden han fällde, efter att alla stora annonsörer drog tillbaka sina annonser från hans plattform X. Han sa visst då, att annonsmarknaden kunde gå och ”Fucka sig själva”. Uttalandet, menar Musk, ska inte ses som ett påhopp på annonsörerna, utan är ett normalt uttryck och manifestation för den lagstadgade yttrandefriheten. Musk fortsatte med att närmare förklara sitt agerande och vecklade in sig i argument som att ”Go fuck yourself” avsåg de annonsörer vilka krävde att X skulle ta bort varje inlägg som annonsören inte gillade. Han gav de företag rätt som klagat på att deras annonser hamnat bredvid inlägg med starkt kritiskt för att inte skriva vulgärt innehåll, om annonsören ifråga och lovade att bättre matcha annonser och inlägg. Därefter tog han åter upp yttrandefriheten och sa att han inte ämnade sälja ut yttrandefriheten för att tjäna några dollar. Han anser att yttrandefrihet har ett egenvärde och alla som försöker tysta röster, vilka äger rätt att bli hörda, kan därför ”Fucka sig själva”. Utifrån sin egen standard ska likväl Musk, ”gå och fucka sig själv”, då han raderade Ted Cruz-inlägget, jag tidigare skrev om.
Jag ska avsluta dagens inlägg med den bestående bilden av Elon Musk som jag bildat mig. Den stannar vid att en visionär, naturligtvis ska berätta om och utveckla vilka framtida möjligheter hans idéer kan tänkas skapa, men ska noga akta sig för att påstå att dessa möjligheter redan finns eller att de snart kommer att realiseras. Det har blivit något av ett varumärke för Musk, som mer än en gång lovat bort sig, utan att uppfylla sina löften och istället tvingas erkänna att saken blivit försenad. Med en sådan inställning förlorar man mer förtroende än vinner.
I Övrigt
Under de senaste 24 timmarna har ryska trupper, som vanligt, beskjutit regionerna:
Chernihiv,
Sumy,
Zaporizhzhia,
Dnipro,
Charkiv,
Luhansk,
Donetsk,
Mykolaiv och
Cherson.
Inkräktarna skjuter av, salva efter salva, med artillerigranater, raketartilleri, glidbomber släpps och kryssningsrobotar avfyras, utan minsta uppehåll. Detta måste naturligtvis få ett slut, eller tycker inte vissa ansvariga politiker, att Ukrainas folk, gjort sig förtjänt av att kunna känna lite trygghet, känna sig lite mer säkra och bara njuta av det faktum att Lede Fi inte längre godtyckligt och på håll, kan döda dem. Det är lika irriterande var gång jag refererar dessa nyheter och som idag måste skriva att minst åtta medborgare dödades och ytterligare femtiotvå skadades. – Info från de regionala militära förvaltningarna.
Under det senaste dygnet har cirka 170 sammandrabbningar ägt rum vid frontlinjen. Samtidigt inledde ryska styrkor tre missilangrepp, 63 luftangrepp samt 1 304 UAV-angrepp för att attackera ukrainska territorier. – Andrii Kovalov, talesman för Ukrainas generalstab.
Kl. 14:05 kom den så äntligen, den hett efterlängtade nyheten från Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC), med uppgifter om att domstolen utfärdat två nya arresteringsorder, dels för Rysslands tidigare försvarsminister krigsminister Sergej Shoigu och, dels för Rysslands förste vice försvarsminister krigsminister Valerij Gerasimov. Arresteringsorderna avser internationella brott som begåtts mellan den 10 oktober 2022 och den 9 mars 2023. Det handlar bland annat om riktade attacker mot ukrainska civila objekt och energiinfrastruktur samt att döda och skada ukrainska medborgare. – Andrii Yermak, chef för Ukrainas presidentkansli
Sedan den 1 januari 2024 har ukrainska försvarare skjutit ner 1953 av 2277 Shahed-136/131-drönare som använts av ryska styrkor för att attackera olika regioner i Ukraina. – Mykola Oleshchuk, befälhavare för Ukrainas flygvapen.
Lämna ett svar