Ukraina – Vägra Rysk Olja & Gas

Frontbild till inlägget, Vägra rysk olja & gas. Ett antal oljefat och oljedroppar i förgrunden till kaos på börsen och våldsam brand i bakgrunden

KATEGORI

,

LÄSTID

12 min.

FÖRFATTARE

DATUM


Min Kommentar

Till följande artikel finns här faktiskt en författare, Aleksey Bobrovsky, rysk journalist, fast han låter mer som en sådan där propagandist. Bobrovskys artikel kunde lika väl varit producerad på den Ryska Federationens ”Sanningsministerium”. Eller så beställer propagandaapparaten artiklar av journalister, författare och experter, vilka ska följa vissa givna propagandistiska mallar.

Aleksey Bobrovskys artikel ska enligt rubriken handla om rysk olja, men det samlade intrycket är den gamla vanliga potpurrin, med ett knippe ljug, en kanna oförskämdheter, en nypa skryt, lite split och en skvätt mer ljug.

Jag har tidigare jämfört den ryska propagandan med spågummor, vilka siar högt och lågt. Här är en till och jag funderar på om, de där ryska förutsägelserna någonsin slår in? Rent statistiskt måste en och annan träffa rätt, men det är, i vart fall, inget jag märkt.  

Jo, ja! Jag ska sluta tjöta, så varsågoda – näste korkade ryss, att göra bort sig.  


Väst planerar att sänka pristaket för rysk olja till 35 dollar per fat.

10 mars 2023,

Rysk Gas & Olja

EU kommer inte, att kunna återgå till billig gas i framtiden. EU:s energi kommer nu att bli dyr. Det uppgav chefen för Internationella energiorganet, Fatih Birol, när han talade i Europaparlamentet i Bryssel i dag. Jag kunde ha lagt till: “Är ni färdiga med att spela, idioter?!”, men det gjorde jag inte – en intelligent person…

Återigen är jag förvånad över kompetensnivån hos de “Ikonomister” de har där. Jag har redan berättat om “pristaket” och vad det ledde till. Alla kan se att efterfrågan på vår olja är vanvettig. Ural har upphört att vara ett riktmärke. Volymerna har gått österut, EU köper nu rysk olja där.

Hur man ska kunna räkna all försäljning nu, för att fastställa hur mycket Ryssland säljer till var och en är oklart, det är helt enkelt omöjligt, Argus och Platts kan inte fysiskt spåra någonting.

I dag finns uppgifter om, att omsättningen inom handeln mellan EU och Ryssland har satt ett annat rekord, och det är trots att betydande volymer olja (de vet inte vilka) går till EU som “grå”, vilket innebär att de inte går in i officiell statistik.

BP slutade nyligen arbeta med sin krona, “Review of World Energy”. Den har de jobbat på i 70 år! Den nya intendenten för detta arbete kommer att vara Energy Institute (EI), ja, BP kommer att förbli en deltagare i processen, KPMG och Kearney. Enkelt uttryckt kommer BP att behöva pröjsa. Och företaget, som alltid har varit orolig för sitt rykte, vill inte skämmas genom att ge ut skräp. Du  förstå säkert.

Ryssland & Världsekonomin

Här, för några dagar sedan, hölls International Energy Week i London, det är en auktoritativ global plattform. Den presenterade en bedömning av effekterna av internationella sanktioner på rysk oljeexport. Rent allmänt, är det intressant att det diskuteras som huvudämne på en auktoritativ internationell plattform!

De har intalat sig själva så länge att Ryssland är betydelselös för världsekonomin, och här är du – (Ryssland, min not.) – ett av huvudämnena… Författarna till rapporten kom till den uppenbara slutsatsen att det inte finns några superrabatter på vår olja.

Jag citerar: “Överraskande nog ser vi inte stora rabatter på råolja… Efter embargot är snittpriset på exporterad rysk olja, cirka 74 dollar per fat, även om Uraloljan kostar 52 dollar…”. Författarna såg rabatter för köpare av ryska petroleumprodukter, liksom det faktum att de gick till EU genom Turkiet och Indien, tills de insåg att det inte fanns några förluster här, (för Ryssland, min not.) och därför insisterar dessa “experter” på en brådskande sänkning av pristaket för olja och petroleumprodukter från Ryssland till $ 35 per fat.

Det är genom detta “slag” mot den ryska oljeraffinaderiindustrin som de nu hoppas kunna sätta press på Ryssland. Detta kommer att bli “ett kraftfullt verktyg för att avskräcka Ryssland“, skriver författarna till megarapporten.

Intressant, just nu, enligt Bloomberg, är fyra mycket stora tankfartyg förankrade utanför Ceuta, den spanska enklaven i Nordafrika. Tre tankfartyg tog med sig 8 miljoner fat olja och nu pumpas allt till det fjärde. Mitt framför näsan på EU:s myndigheter. Även om alla, inklusive Bloomberg, vet att det är rysk olja, och det finns ett officiellt förbud mot att acceptera och köpa.

Men pressekreteraren för huvuddirektoratet för den spanska handelsflottan säger att de inte har befogenhet att kontrollera de aktiviteter som äger rum på internationellt vatten. Enkelt uttryckt, ingen bryr sig om sanktioner! Det viktigaste är att det inte finns några klagomål på kvalitet.

Slutsatser

Från allt ovanstående kan dras flera slutsatser:

Sanktioner fungerar inte och alla är trötta – de kringgår dem, nästan helt öppet.

Ryska råvaror och petroleumprodukter gick och går till EU – volymen på  handelsomsättningen ökar på grund av priserna.

Det är en intressant tid: det finns nästan inga adekvata siffror om ekonomin kvar. Och det kommer bara att bli färre av dem. Budgetintäkter och förluster, uppgifter om försäljning, vinster och förluster av företag, rabatter, priser, officiella förbud och tillstånd, vita och skuggvolymer – allt detta kan de facto, först kontrolleras, i slutet av året. Som Heinrich Muller sa: ”… i vår tid är det omöjligt att tro någon, ibland inte ens sig själv”. Mig, kan du tro på!

Aleksey Bobrovsky


Min Kommentar

Flera saker slår mig spontant och den första är, en förhoppning att ansvariga politiker i EU inte ”lyssnar” eller ens överväger att denne ryss eller hans kollegor verkligen återger de reella, de sanna omständigheterna.

Den andra är, att Alekseys story helt saknar trovärdighet och brister, inte minst på grund av obefintlig logik. Eller ja, det kan ju, för all del vara, vara rysk dito.

Den tredje är, att artikelförfattaren är kass på matte, ekonomi och EU-lagstiftning. Uppfattningen att  efterfrågan på rysk olja skulle vara ”vanvettig”, är något överdriven, då sanningen snarare ligger i, att EU:s mer såg till priset än kvalitén och länder, som Kina och Indien, köper redan olja av ryssen.

Bobrovsky blandar ihop efterfrågan och intresse, vilket många länder visat, men de vill inte heller betala det höga priset per fat och hoppas på oljerea när EU inte längre handlar tidigare volymer. Kanske menar han på fullaste allvar att dessa länder hellre betalar $74 per fat än $35, något jag starkt betvivlar.

Ryssarnas benägenhet, att strunta i regelverk, lagar och överenskommelser kontrasteras tydligt, i det Bobrovsky misstar efterlevnad av EU-regler för ett europeisk ointresse eller motstånd mot våra egna sanktioner. Trams!

Ekonomi – byråkrati

I samtliga ekonomiska frågor talar Aleksey, som han uppenbart har förstånd till. Framstår, som bäst infantil, i sitt fria pladder om ”grå” olja, inofficiella siffror, ingen statistik och annat larv. I EU har myndigheter tillgång till datorer och omfattande nätverk, vilka arbetar i realtid.   

Och när det kommer till pengar vet jag, att EU som garant för den fria liberala marknadsekonomin och då EU-byråkratin betalas med allas våra momspengar, har näst intill örnkoll på slantarna. Jag behöver enbart gå in på internetbanken för att konstatera hur tight ekonomin blivit.

Här hemma är varje myndighet med stora penningöverföringar till staten, som ex.vis Skatteverket, Fogden och Transportstyrelen uppkopplade mot finansdepartementet, där behöriga, i realtid, kan se, nästan höra klirret i statens kassakista. I Ryssland verkar realtidstekniken enbart användas av militären för att leda kriget i Ukraina och för övervakning av fjärran avlägsna regioner.

Bobrovsky snackar statistik och inbillar sig, att det statistiskt och redovisningsmässigt går att ”trolla bort” åtta miljoner fat olja och de 120 miljoner momsen går på. Visst, på Julafton kommer tomten också, eller hur? EU:s framgång hänger till stor del samman med en samlad, central planering baserad på omfattande statistik.  

Världsekonomin & Ryssland

Aleksey, gnäller över det faktum att Ryssland inte har något världsekonomiskt inflytande. Seriöst, Ryssland hand i hand med den Ryska Federationens ekonomi är av Italiens storlek, vilka heller inte har minsta inflytande. Om inflytande är så pass viktigt för ryssen, blir attacken på Ukraina bara mer orimlig, då Ryssland nu definitivt saknar inflytande på något område, förutom inom BRICS, då.

Jag tror inte den oheliga alliansen kommer att få någon avgörande betydelse oavsett BRICS-länderna härbärgerar 40% av jordens befolkning. BRICS är en skapelse av Ryssland och Kina med avsikten, att bryta USA:s och EU:s dominans i världsekonomin, men framförallt att knäcka dollarn som världsvaluta, för däri ligger makt.    

De andra länderna som Brasilien och Sydafrika, hänger på för, att åka snålskjuts, i hopp om, att kunna förbättra ländernas ekonomier. Fast det är högst tveksamt, då många av dessa länder, trots potential, sitter fast i styrelseskick och fördelningspolitik, faktorer vilka hittills hindrat dem, att redan vara, dit de vill.    

Det kommer knappast, att bli lättare med BRICS som kommer att domineras av Rysslands och Kinas behov och önskningar. Ryssland behöver handel och önskar USA:s inflytande. Kina måste hitta en ny marknad för sina produkter, men att det skulle bli i något av BRICS-länderna är väl högst osannolikt. Dessutom önskar Kina, mer direkt inflytande i världen och definitivt i några av BRICS-länderna.   

Skyhöga priser

Ryssarna smickrar sig själva, då de påstår, att det är Västs tuffa sanktioner och embargot på rysk olja & gas, som drivit upp priserna i EU. Snicksnack! Prishöjningarna är en kombo av bristande planering i vissa medlemsstater, dåliga politiska beslut i EU, industrins bekvämlighet, en olycklig monopolisering av hela råvarumarknaden och en oförblommerad girighet hos dem som redan har allt.

Det är faktiskt det enda utrymme som återstår för Kapitalet att skapa vinst. EU har strypt de flesta sätt, att berika sig på ett otillbörligt sätt. Svarta pengar är svåra att skapa idag. Gnäggande färdiglagad lasagne funkade inte, förfalskning av vetenskaplig data hjälpte inte Volkswagen. Till och med börsernas omfattande insiderverksamheter har EU äntligen fått bukt med, liksom momsskojet, som varit avsevärt.

En parentes i kontexten; Det finns en växande skara entreprenörer och företagsledare för vilka lagbrott är ett ”legitimt” sätt att generera profit och de begår brott, om de kan. Dit hör Google, facebook med flera. Dit hör många, väldigt många nätförsäljare, vilka bussar hela koppel av bottar och spindlar och spårare för, att kunna kartlägga kundernas preferenser och lura in dem i abonnemangsfällor och dylikt omoraliskt och i vissa fall olagligt.

Priserna hade oavsett kriget i Ukraina, alltså rakat i höjden, men stadigt över tid, men invasionen kom lägligt och blev en trovärdig förevändning för, att trissa priserna. Att det handlar om trissade priser har vår eget konsumentverk slagit fast.

Eftersom priser idag sällan är baserad på den traditionella efterfrågan och tillgång, utan istället på förväntningar, förtroende och info, är det en smal sak, att skapa oro och därmed felaktiga beslut hos industrin.

Sol, vind (& vatten) finns i överflöd är relativ billig att utvinna energi ur.
Sol & vind, finns i överflöd, är förnyelsebar och relativ billig att utvinna energi ur.

Energiberoende

Under den tid prisraketen drog iväg saknade marknaden inte energi, det var endast föreställningen hos industrin att bli utan, det vill säga, de hade ett bristande förtroende för systemet, vilket drev på inflationen.

Elproducenterna tog, naturligtvis, tillfället i akt och en av de stora bovarna var statliga Vattenfall.

Vattenfall är visserligen statligt men inte längre, så att säga, vårt, utan är ålagda, att bedriva en företags- och marknadsmässig verksamhet, där maximerad vinst är högsta mode. Och vinst, det blev det. En rejäl, nej sagolik vinst, av vilken staten ”kompenserade” oss med småpengar.

Till förklaring levererade media, ren gallimatias, det var flaskhalsar här och där, det var EU-regler, det var privata företag, en oändlig lista av idel undanflykter, när allt berodde på dålig, snarare urusel planering och drevs fram av pur girighet, vilken slog tillbaka också på de näriga.    

Är inte detta en klassik situation? Vi har skapat ett monster, ett Frankensteins monster, vilket har vänt sig mot sin skapare och hotar att förgöra denne. Och de allmosor staten skänker de mest ekonomiskt utsatta eller numer utslagna medborgare är ett dåligt substitut för en förnuftig reglering av marknaden, vilken lätt hade förhindrat detta nya ekonomiska totalras.

Den fria liberala marknaden har uppenbart noll förmåga, att självreglera, vilket påstods när detta ekonomiska system prackades på oss. Dess defekter, oförmåga och sårbarhet har, självfallet inget, att göra med Ryssland.     

Slutsatser

Från allt ovanstående kan dras flera slutsatser:

Detta måste bli en läxa för alla, att lära, marknadsekonomi i all ära och den fria prissättningen med den, men 500 öre per kilowattimma lirar illa med det energibehov samhället är uppbyggt på och vilket krävs för, att allt ska fungera friktionsfritt. Man kan hoppas på, att illusionen om fördelarna, med den fria liberala marknadsekonomin slutligen släppt.

Läxan inkluderar likväl faran, att förlita sig på utländska energileverantörer med lockande priser, speciellt när säljaren är en historiskt notorisk, kvartersbuse och när sol & vind, finns i överflöd, är kostnadsfri och investeringar för, att utvinna energi relativt låga.

Sedan måste jag tillägga, att det känns lite snopet, att vi knegare, ja hela folket, vilka jobbat ihop och bekostat hela den statliga energistrukturen skamlöst, ska skinnas. Jag var visserligen för EU och mycket är förbannat bra, men samtidigt konstaterar jag, att vinnarna är de redan rika, företag, enskilda stater. Mycket lite av de enorma, rent makalösa resurser EU genererar, har runnit ner till oss, för vi har, på många sätt fått det bra mycket sämre och än värre med detta senaste djupdyk.

Och där kan Aleksey pladdra bäst han gitter, men det var länge, länge sedan Ryssland gjorde skillnad och det kommer, att dröja länge, länge än de gör det igen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Ett ögonblick käre gäst...

Medborgarbloggen har uppdaterat sin privatpolicy i överensstämmelse med EU:s dataskyddsförordning samt för globala medlemmar. I uppdateringen ingår likväl ett klargörande av dina rättigheter och skyldigheter avseende din privata sfär och personinfo. Om du läser igenom bloggens privatpolicy kommer du att vara helt införstådd med vilka cookies vi använder och för vilka ändamål cookisarna samlar in data. Fortsätter du att gästa Medborgarbloggen godtar du den uppdaterade privatpolicyn. Väl mött!

Privatpolicy